Armaňak
V baru si armaňak objednávají jen znalci, protože mnohem známějším alkoholem z hroznů je o něco dražší koňak.
Zobrazen 1. – 12. z 30 výsledků
Původ armagnacu se nachází v Gaskoňsku, které proslavili mušketýr D’Artagnan a Cyrano z Bergeracu. Armagnac, starší bratr koňaku, se poprvé objevuje v písemné zmínce z roku 1411, ale o koňaku se píše až o 200 let později. Během jediné postupné destilace se armagnac mění ve voňavý nápoj na bázi vína. Jeho jedinečnost je dána pěti hlavními faktory – klimatem, půdou, odrůdami hroznů, procesem destilace a zráním. Podnebí a půda dodávají vybraným odrůdám specifickou chuť, která je typická pouze pro tři malé oblasti Gaskoňska. Zákon z 25. května 1909 stanoví, že armagnac se smí vyrábět pouze v oblastech Bas Armagnac, Tenareze a Haut Armagnac. Ve středověku se vinný destilát používal především jako lék proti stárnutí, nechutenství, slabosti, zapomnětlivosti, senilitě a impotenci. Většina těchto příznivých účinků byla potvrzena moderním výzkumem na univerzitě v Bordeaux. Gaskoňci jsou toho příkladem. Přestože mají rádi nezdravá, těžká a tučná jídla, patří k nejzdravějším, nejspokojenějším a nejdéle žijícím obyvatelům nejen ve Francii, ale i v celé Evropě.