Rumy a ochucené rumy
Rum je destilát z cukrové třtiny. V průběhu staletí se vykrystalizovalo mnoho druhů bílého a tmavého rumu. Dnes je každému jasné, že nápoj, kterému se kdysi říkalo „domácí rum“, není rum, ale směs zředěného lihu (z brambor, obilí nebo řepné melasy) a rumové esence. Historie pravého rumu sahá až do starověku.
Zobrazen 1. – 12. z 1363 výsledků

A.H.Riise Royal Danish Navy 0,7l 40% + 2x sklo GB
- Země: Panenské ostrovy
- Obsah alkoholu: 40 %

A.H.Riise XO Reserve Superior Cask 0,7l 40% + 2x sklo GB
- Země: Panenské ostrovy
- Obsah alkoholu: 40 %

A.H.Riise Tasting Kit 2023 No.1Albert 9×0,02l 41,1% GB
- Země: Americké Panenské ostrovy
- Obsah alkoholu: 41.1 %

A.H.Riise Tasting Kit 2023 No.2 Henriette 9×0,02l 42,2% GB
- Země: Americké Panenské ostrovy
- Obsah alkoholu: 42.2 %

A.H.Riise Tasting Kit 2023 No.3 Valdemar 9×0,02l 42,2% GB
- Země: Americké Panenské ostrovy
- Obsah alkoholu: 42.2 %

Ron Barcelo Imperial Rare Blends Maple Cask 0,7l 40% GB
- Země: Dominikánská republika
- Obsah alkoholu: 40 %
Archeologové se domnívají, že prototyp tohoto ducha byl znám již ve staré Číně a Indii. Rum, jak ho známe dnes, vznikl v 17. století, kdy černí otroci na plantážích cukrové třtiny v Karibiku zjistili, že melasu – vedlejší produkt při výrobě cukru z cukrové třtiny – lze zkvasit na alkohol. A pak už byl na cestě, výrobní proces se rychle zdokonalil a první rum na světě byl na světě. Karibik se rázem stal proslulou „rumovou“ oblastí. Severní Amerika si rum brzy oblíbila. První výrobní závod zde byl založen v 17. století na Staten Islandu v New Yorku. Dnes jsou všechny pravé rumy výsledkem fermentace a kvalitní destilace melasy z cukrové třtiny. Destilací vzniká čirá kapalina. Rum získává zlatavou až hnědou barvu, jinou vůni a chuť, když zraje v dřevěných, někdy dubových sudech, někdy díky karamelu, který se do rumu přidává. Lahvovaný destilát nepochází z jedné „šarže“ třtiny, ale je směsí různých rumů smíchaných tak, aby se dosáhlo výrazné a konzistentní chuti. Rumy se dělí nejen podle barvy, ale také podle země původu. Rumy ze španělsky mluvících zemí se vyznačují čistou, jemnou chutí, zatímco tmavší rumy z anglicky mluvících zemí mají plnou chuť s hořkým melasovým podtónem. Dražší rumy z frankofonního světa si naopak zachovávají původní chuť cukrové třtiny. Rum pochází z Karibiku, ale proslulý je zejména rum z Jamajky a Kuby. Tradiční výrobci začínají úspěšně konkurovat rumům z jiných částí světa, kde se výrobci zaměřují na nové trendy. Důraz se již neklade na stárnutí, ale na výrobní technologie. Moderní rumy (např. z Réunionu a Mauricia) jsou „čerstvější“. Nejenže se tak vinařský svět dělí na Starý a Nový svět…