Tequily a Mezcaly
Mexiko není jen zemí kaktusů, chilli papriček a rodea; je také domovem oblíbených tequil a mezcalu.
Zobrazen 1. – 12. z 254 výsledků
Tequila, pojmenovaná podle malého města v Mexiku, z nějž pochází ta nejkvalitnější, má svůj základ v modré agávě. Šťáva se vymačká ze upečených plodů, fermentuje a prochází destilací, čímž vzniká nápoj s obsahem alkoholu 38-40 %.
Mezcal, také vyráběný z agáve, je odlišným druhem s delším čekáním na zralost, trvajícím 7-9 let. Pro výrobu se používá pouze srdce agáve, tzv. piña, které se nikoli peče, ale udí, což mu propůjčuje charakteristickou kouřovitou chuť. Po destilaci a fermentaci se mladý mezcal buď plní do lahve, nebo zraje v dubových sudech, čímž vzniká mezcal reposado (zrání 6 až 12 měsíců) nebo mezcal añejo (zrání 2-8 let).
Někteří výrobci mezcalu do lahví vkládají tradičního červa, což je kuriozita, jejíž přesný důvod zůstává neznámý. Má se ale za to, že červ slouží jako důkaz kvality destilátu: v nízkoprocentním mezcalu by se začal rozkládat, zatímco ve vysokokvalitním mezcalu s vysokým obsahem alkoholu zůstává konzervován.
Oba nápoje se liší nejen ve výrobě, ale i v regionu původu. Mezcal je typický pro mexickou oblast Oaxaca, která je považována za jeho domovinu, ale není tak známý jako tequila.
Nejlepší je oba druhy ochutnat po malých doušcích z malých kalíšků při pokojové teplotě. Prozkoumejte tequilu El Jimador, která je již několik let nejprodávanější v Mexiku, a lahev Gusano Rojo mezcalu z Oaxacy, kde panují ideální podmínky pro růst agáve na mezcal.