Tequila
Tequila je silný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Destiluje se z desetiletých rostlin Agave tequilana (Weberova modrá agáve). Nejběžnější druhy tequily obsahují 38-40 % alkoholu. Existují dva základní druhy tequily. 100% agáve tequila a mixto tequila.
Zobrazen 1. – 12. z 91 výsledků
Alkoholický nápoj s označením 100% agáve je čistý destilát z modré agáve a v Česku se vyskytuje jen zřídka. Toto označení je jakoby certifikátem kvality. Nápoj neobsahuje žádné přísady a může být ve verzích Blanco, Reposado, Anejo nebo Extra Anejo. Tequila mixto není lihovina, ale destilát. Přestože se vyrábí z agáve, přidává se do něj i levnější třtinový cukr. Proto je chuť agáve slabší a nápoj není tak jemný jako tequila ze 100% agáve. Tequilu lze vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika. V celém státě Jalisco a v některých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Pěstování agáve a výroba tequily jsou v Mexiku přísně regulovány a pečlivě kontrolovány zákonem. Tequily vyrobené ze 100% agáve se nepijí se solí, citronem nebo pomerančem, jak je u nás zvykem, ale čisté nebo v kombinaci se sangritou, speciální ovocnou a zeleninovou šťávou. V Česku se však prosadily zejména mixto tequily. Olmeca patří k nejoblíbenějším. Kvalitní tequila reposado má jemnou zlatavou barvu a v chuti se objevuje nádech vanilky a skořice. Tequila reposado bývá lehčí než tequila gold, ale je kvalitnější. Nejvyzrálejší tequily jsou Anejo a Extra Anejo. Jedná se o typicky tmavé, aromatické a chuťově komplexní tequily.