Whisky a ochucené whisky

Takže, whisky nebo whiskey? Rozdíl je ve více než jen v pravopisu. Klíčové je, že se jedná o destilát vyrobený z obilí, který zraje v sudech, obvykle dubových, po dobu nejméně 3 let a 1 den.

Filter

Zobrazuji všechny 3 výsledky

Přidáno do seznamu přáníOdstraněno ze seznamu přání 0
Přidat ke srovnání
Johnnie Walker White Walker by Johnnie Walker Game of Thrones 0,7l 41,7% L.E.

Johnnie Walker White Walker by Johnnie Walker Game of Thrones 0,7l 41,7% L.E.

  • Země: Skotsko
  • Obsah alkoholu: 41.7 %
979 
Přidáno do seznamu přáníOdstraněno ze seznamu přání 0
Přidat ke srovnání
Michter's Us*1 American Whiskey 0,7l 41,7%

Michter's Us*1 American Whiskey 0,7l 41,7%

  • Země: USA
  • Obsah alkoholu: 41.7 %
1359 
Přidáno do seznamu přáníOdstraněno ze seznamu přání 0
Přidat ke srovnání
Michter´s Us*1 American Whiskey 0,7l 41,7%

Michter´s Us*1 American Whiskey 0,7l 41,7%

  • Země: USA
  • Obsah alkoholu: 41.7 %
1359 

Po staletí byla whisky rozdělována do dvou hlavních kategorií: sladová a obilná. V roce 1863 však William Sanderson údajně představil první míchanou whisky na světě, což přineslo další dimenzi tomuto oblíbenému destilátu. Ačkoliv při zmínce o whisky automaticky napadne Skotsko, není to pouze kvůli náhodě. Whisky není jen cenným vývozním artiklem pro Skotsko, ale také jedním z jeho symbolů. Při pátrání po původu whisky je však patrné, že to pravděpodobně nebyli Skotové, kdo ji poprvé vyrobil; tuto čest si nárokují jejich keltští bratři z Irska. Praví Skotové však tvrdí: “Irové možná vynalezli whisky, ale Skotové ji zdokonalili!” Existují také teorie, že první alkohol ze sladu začali vyrábět Velšané.

Název whisky pochází z keltského výrazu “uisge beatha,” což znamená “voda života.” Postupně se zkrátil na “usky” a dospělo se k “whisky.” První zmínka o whisky pochází z 6. století z Kolumbova kodexu. První písemná zmínka o výrobě sladové whisky je z roku 1494.

Skotská whisky je známá svou kouřovou vůní a chutí, získanou sušením sladového ječmene nad otevřeným rašelinovým ohněm, a následnou dvojitou destilací. Irská whisky postrádá tuto kouřovou nótu, protože rašelinový oheň při výrobě sladu nepoužívají. Irové destilují třikrát.

Americké whiskey, známé jako Tennessee whiskey nebo Bourbon, se vyrábí převážně z kukuřice. Kanadská whisky je oblíbená mezi znalci, zatímco japonská whisky si získává stále větší popularitu.

Závěrem, co se týče otázky whisky vs. whiskey, výrobci zemí, které obsahují písmeno “e” (např. UnitEd StatEs of AmErica, IrEland), používají termín “whiskey,” zatímco země bez písmene “e” (např. Kanada, Skotsko, Japonsko) používají termín “whisky.”

Americké výrobky, vyráběné převážně z kukuřice a známé jako U.S. whiskey, Tennessee whiskey nebo Bourbon, používají také výraz whiskey. Mezi znalci je oblíbená také kanadská whisky, ale stále větší oblibě se těší také japonská whisky. A jsme na začátku – takže kdy whisky a kdy whisky? Mezi výrobci se stalo zavedeným pravidlem, že země, jejichž názvy obsahují písmeno “e” (UnitEd StatEs of AmErica, IrEland), používají název whiskEy. Země, které nemají v názvu písmeno “e” (Kanada, Skotsko, Japonsko), vyrábějí whisky.

Alkoholický
Logo
Porovnejte položky
  • Total (0)
Porovnejte
0
Shopping cart