Co si pod pojmem tiki představit? Sladké, silné a barevné drinky, které vynikají způsobem servírovaní – nemohou chybět deštníčky, míchátka a spousta ovoce. Možná se vám také vybaví sklenice a keramické poháry s podobiznami, jež odkazují na inspiraci polynéskou kulturou. Základem tiki koktejlů obvykle bývají silné rumy doplněné o sladké ovocné šťávy. Nechte se unést tropickou vlnou a vyzkoušejte některou z níže uvedených receptur.
Mai Tai
Mai Tai je jedním ze základních kamenů koktejlové tiki kultury, jež vznikla v USA ve 30. letech 20. století. Název drinku má úsměvnou historii – první člověk, který ho ochutnal, údajně vykřikl „Mai Tai!“, což v tahitštině znamená „to nejlepší z tohoto světa“.
4 cl bílého rumu
2 cl tmavého rumu
1,25 cl Orange Curaçao
1,25 cl čerstvé limetkové šťávy
1 cl mandlového sirupu
Do šejkru vložte led a všechny ingredience kromě tmavého rumu. Dobře protřepejte a přes sítko nalijte do sklenice naplněné ledem. Drink přelijte tmavým rumem a ozdobte – u Mai Tai se nejčastěji používá plátek limetky a snítka máty.
Hurricane
Historie drinku sahá do období druhé světové války. Whisky byla v té době nedostatkovým zbožím, naopak rum nebylo obtížné sehnat. Barman Pat O’Brien s ním začal experimentovat, až vytvořil tento silný, sladký a opojný koktejl. Hurricane nemá oficiálně stanovenou recepturu, proto se jednotlivá provedení mohou drobně lišit. My vám přinášíme jednu z nejrozšířenějších verzí drinku.
5 cl bílého rumu
5 cl tmavého rumu
1, 5 cl čerstvé limetkové šťávy
1,5 cl čerstvé pomerančové šťávy
1 cl marakujového pyré
1 cl cukrového sirupu
1 čajová lžička grenadiny
Do šejkru s ledem přidejte všechny ingredience a protřepávejte, dokud se všechny složky dokonale nespojí a nevychladí. Přeceďte do sklenice plné ledu, ozdobte plátkem pomeranče, koktejlovou třešní a podávejte.
Zombie
Koktejl, který v sobě ukrývá atmosféru plážového baru, ale i jisté nebezpečí. Původ Zombie sahá do 30. let minulého století a právem je to jeden z drinků, které proslavily styl tiki. Autor receptury Don the Beachcomber svým zákazníkům údajně povoloval jen dva kousky se slovy „cokoliv navíc by z vás udělalo chodící mrtvolu“. Pozor tedy na jeho sílu!
4 cl (jamajského) tmavého rumu
4 cl (portorického) zlatého rumu
1,5 cl overproof rumu
1,25 cl čerstvé limetkové šťávy
1,5 cl likéru Falernum
1 čajová lžička grenadiny
4 kapky anýzového likéru
1 kapka Agnostura bitters
Všechny ingredience společně s ledem vložte do mixéru. Krátce vymixujte při vysoké rychlosti, nalijte do speciální vysoké tiki sklenice. V případě potřeby přidejte drcený led, ozdobte mátou a podávejte.
Tiki koktejly bývají v zásadě poměrně silné. Existují ale i moderní nealko verze, tzv. mocktaily. Ochutnejte tři receptury, které slibují intenzivní chuťový zážitek bez kapky alkoholu.
Coconut Pineapple Mocktail
Kokos a ananas. Málokterá kombinace je pro léto tak typická. Vyzkoušejte sladký a osvěžující mocktail, s nímž si na alkohol ani nevzpomenete.
1 šálek kokosové vody
1 šálek ananasové šťávy
¼ šálku čerstvé limetkové šťávy
Ve džbánu nebo vysoké sklenici dobře promíchejte všechny ingredience. Do připravených tiki sklenic vložte drcený led a nalijte Coconut Pineapple Mocktail. Ozdobte čerstvým ananasem a podávejte.
Sparkling Mango Mocktail
Perlivá složka mocktailům sluší. Povznese drink a podpoří dokonalou iluzi (ne)alko koktejlu. Sladké mango vyvážené svěží limetkou je dokonalá kombinace pro horké letní dny.
1 šálek mangové šťávy
¼ šálku čerstvé limetkové šťávy
¼ šálku cukrového sirupu
1 šálek sodovky
Ve džbánu nebo větší nádobě smíchejte všechny přísady. Naplňte sklenice ledem, nalijte drink a na závěr ještě jednou jemně promíchejte. Ozdobte plátkem manga a rozmarýnem nebo mátou.
Grapefruit Tiki Punch
Pro milovníky lehce hořkých chutí je tato receptura jako dělaná! Kyselé citrusy podtrhuje chuť medu a dohromady tvoří dokonale vyváženou kombinaci.
1 šálek grapefruitové šťávy
1 šálek pomerančové šťávy
¼ šálku medového sirupu
½ šálku sodovky
Nejprve si připravte medový sirup – míchejte stejné díly medu a vody, dokud se zcela nerozpustí. Poté jej s ostatními ingrediencemi dobře promíchejte ve velkém džbánu. Nalijte na led do připravených sklenic, ozdobte plátkem grapefruitu a podávejte.
Pro přípravu míchaných drinků se hodí mít alespoň základní barmanské vybavení. Pro přípravu alkoholických i nealkoholických tiki koktejlů se neobejdete minimálně bez šejkru.
Tiki koktejly k létu neodmyslitelně patří. Ať už sáhnete po klasické, nebo nealko variantě, svět těchto pestrobarevných drinků nabízí nepřeberné množství chutí.