Japonská whisky: Příběh o tom, jak žák (možná) přelstil učitele

Japonská whisky je jedním z největších konkurentů tradičních skotských palíren. A to i přesto, že výroba whisky v této krásné asijské zemi je stará necelých 100 let a jedna z prvních palíren, Yamazaki, otevřela své brány v roce 1923. Za necelé století se Japoncům podařilo vybudovat 9 skutečně špičkových palíren, které produkují tolik whisky, že by se jí dal zásobit celý svět. Ne vždy tomu tak bylo a japonská whisky musela zrát.

 

Příběh japonské whisky začíná ve Skotsku

Whisky do Japonska přivezl ve 20. letech 20. století mladý Matasaka Taketsuru, jehož rodina vlastnila továrnu na výrobu tradičního japonského nápoje saké. Taketsuru studoval chemii ve skotském Glasgow a jeho znalosti výroby saké ho přirozeně přivedly k zájmu o proces výroby skotské whisky. Po dokončení studií se bez nároku na odměnu vyučil v několika palírnách, aby se naučil co nejvíce a splnil si svůj sen o výrobě čisté japonské whisky. Největší dojem na pana Taketsuru udělal lihovar Longmorn, odkud si v roce 1920 přivezl většinu svých znalostí zpět do Japonska.

Události šly rychle kupředu a o několik let později založil první japonskou palírnu whisky. Nazval ji Nikka a dodnes je jedním z největších výrobců whisky v zemi i na světě. Říká se, že lihovar Nikka stále používá stejné destilační přístroje jako lihovar Longmorn v době pana Taketsuru.

Rozdílné destilační techniky a procesy

Je sice pravda, že japonská whisky je do značné míry inspirována skotskou, ale jde vlastní cestou a některé postupy a techniky se od skotské liší. Japonci používají různé chemické postupy, používají různé druhy kvasinek a v poslední době i metodu destilace v koloně. Další specialitou je zrání v sudech z japonského dubu, které whisky dodávají opravdu skvělou harmonii dřevité vůně a jemné květinové chuti.

S jakou japonskou whisky začít?

Dnes můžeme s klidným svědomím říci, že japonská whisky se vyrovná skotské. Netroufáme si však hodnotit, zda žák překonal učitele. Mnoho lidí se nás ptá, kterou japonskou whisky začít. Na tuto otázku odpovídáme jednoznačně: Nikka from the Barrel, která je nejen nejznámější, ale také pravděpodobně nejlepší ve své cenové kategorii. Přinášíme vám také jeho krátkou recenzi.

Recenze Nikka from the Barrel

Aroma: Kořeněná, pepřová, ale přesto je z ní cítit plnost skotské whisky. Tóny dubu, jemné citrusové plody s nádechem vanilky.

Chuť: Sladkost obilí a chuť kandované pomerančové kůry je poměrně výrazná a jde ruku v ruce s nádechem skořice a hřebíčku.

Závěr: Hladký, harmonický a dlouhý. Whisky má více než 50 %, dopřejte si doušek vody, aby se chuť pomalu rozvinula.

Alkoholický
Logo
Porovnejte položky
  • Total (0)
Porovnejte
0
Shopping cart