Léto se už sice chýlí k závěru, ale teploty zatím drží vysoko nad nulou. Během podobně horkých dní často netoužíme po ničem jiném než po orosené sklenici ledového koktejlu. Pokud se chcete rychle zchladit, sáhněte po drinku s ledovou tříští. Jemně drcený led se využívá do míchaných nápojů, které mají původ v teplejších krajích. Rychleji taje, a tak koktejl nejen ochlazuje, ale také přiměřeně ředí vodou. Kterou ze tří níže uvedených receptur vyzkoušíte jako první?
Frozen Margarita
- 50 ml stříbrné tequily
- 25 ml pomerančového likéru (například Triple Sec či Cointreau)
- 30 ml šťávy z čerstvé limetky
Klasická Margarita se běžně pije se solnou krustou na sklence. Pokud si chcete udělat její frozen variantu, okraj nachlazené sklenice na Margaritu potřete limetkovou šťávou a ponořte do misky se solí. Poté do mixéru odměřte pomocí jiggeru všechny ingredience a přidejte led. Mixujte, dokud se všechny suroviny nepropojí a koktejl nebude mít konzistenci sorbetu. Drink nalijte opatrně do sklenice na Margaritu, abyste neporušili krustu. Před podáváním ozdobte plátkem limetky.
Připravit si můžete také ovocnou variantu, například jahodovou nebo ananasovou. Stačí k receptuře přidat preferované ovoce – čerstvé, zmrazené i kompotované. Jen tu solnou krustu pak raději vynechte.
Tip: Ujistěte se, že má váš mixér kvalitní a pevné nože. Ne všechny mixéry totiž zvládnou led posekat a mohli byste jej tak poškodit.
Caipiriñha
- 50 ml cachaçy
- 2 lžičky třtinového cukru
- ½ pokrájené limetky
Do sklenice typu Old Fashioned glass vložte limetku nakrájenou na menší kousky a cukr. Podrťte pomocí muddleru, aby se limetková šťáva spojila s cukrem. Poté naplňte sklenici po okraj ledovou tříští, nadávkujte cachaçu a opatrně promíchejte barmanskou lžičkou. Podáváme s brčkem.
Caipiriñha znamená v brazilské portugalštině malá venkovanka. Koktejl vznikl s největší pravděpodobností v São Paulu a historicky se považoval za mocný lék proti chřipce. Dnes jde o brazilský národní koktejl, který se ale ujal po celém světě.
Tip: Pokud vám chuť cachaçy není příjemná, můžete destilát nahradit vodkou. Získáte tak Caipirosku.
Mint Julep
- 60 ml bourbonu
- 10 ml cukrového sirupu (nebo 1 čajová lžička cukru)
- 8 lístků čerstvé máty
Na dno plecháčku určeného na Mint Julep vhoďte lístky máty, zalijte cukrovým sirupem a jemně promněte muddlerem. Směs zasypte ledovou tříští, přidejte bourbon a důkladně promíchejte. Doplňte ledovou tříšť, aby byla vrchovatá, a ozdobte snítkou máty.
Ačkoli u nás tento koktejl nepatří k nejznámějším, ve světě se těší velké oblibě. Vedle mnoha zmínek v literatuře je považován také za oficiální nápoj Kentucky Derby. Každoročně se během tohoto dostihového svátku namíchá přes 120 000 porcí tohoto koktejlu.
Tip: Julep je nápoj k pomalému popíjení. Jak led postupně taje, ředí alkohol a zjemňuje jeho chuť. Nebojte se proto sáhnout po silnějším bourbonu.