Některé věci do sebe nepochybně zapadají. Kožená bunda a Rock’n’Roll, čaj a kniha, Lasica a Satinský. Jednou z takových kombinací je dobrá whisky a dobré pivo. Pokud jsou obě složky správně zvoleny, jedná se o nepopsatelný chuťový zážitek, který mohou ocenit nejen znalci, ale i běžný člověk.
Kombinace těchto dvou nápojů a jejich chutí si získává stále více příznivců. Při jejich konzumaci je však třeba mít na paměti několik věcí. Neměli byste to přehánět, abyste se náhodou druhý den necítili o něco hůř. V tomto článku se dozvíte, které to jsou.
Whisky a pivo, ruku v ruce
První podmínkou je, že v obou případech musí být alkohol kvalitní. Nemá smysl kombinovat whisky a pivo, pokud jedna z ingrediencí (nebo dokonce obě) nesplňuje určitý standard. Takový rozdíl by se projevil na chuťových vlastnostech výsledné kombinace, a to v žádném případě nechceme.
Když se podíváme na původ obou nápojů, vidíme úplně první pojivovou tkáň. Whisky i pivo se vyrábějí z obilovin, zejména z ječmene. Může se to zdát jako nepodstatný detail, ale právě díky této skutečnosti spolu skvěle spolupracují.
Zlatým standardem je skotská whisky a ležák. Jeden s druhým se skvěle doplňuje a vzájemně zvýrazňuje své chutě. Nevybírejte si však značky z hypermarketů, ale investujte do kvalitní vyzrálé skotské whisky a dopřejte si prémiový ležák z Velké Británie. Existuje tolik kombinací značek, že si každý najde něco pro sebe.
V USA se tato směs stala populární díky irským přistěhovalcům. Kvalitní export, co na to říct? Není tedy divu, že irská whiskey v kombinaci se světlým pivem patří k nejoblíbenějším volbám. Jak si vybrat? Vyberte si například sladší irskou whiskey, která se hodí k zásaditějšímu a hořčímu pivu. I když jsou na opačných koncích chuťového spektra, skvěle se k sobě hodí.
Kvalitní alkohol si máte vychutnat. A nejlépe chutná, když si k němu najdete vlastní cestu. Neexistuje tedy žádný univerzální návod, jak kombinovat whisky a pivo. Každý si musí najít to, co mu sedne. Najít tu správnou kombinaci chutí je však velmi příjemná cesta, kterou by měl každý poctivý degustátor rozhodně podniknout.