Whisky nebo whisky?
Irové a Američani označují své produkty slovem „whiskey“.
Skotové a zbytek světa používají slovo „whisky„.
Tento problém má historické kořeny, ale to je na jiný článek. Při pojmenování budeme používat slovo „whisky“, které běžně najdete v jiných obecných článcích.
Rozdělení podle země původu
Skotská whisky se destiluje dvakrát, ve výjimečných případech třikrát. K jeho výrobě se používá ječmen, který se suší na rašelině. Kouř z rašeliny dodává skotské whisky typické kouřové aroma.
Irská whiskey se destiluje třikrát, výjimečně dvakrát. Zraje v dubových sudech a slad se suší v uzavřených sušárnách. Rašelinový kouř se tak nedostane do sladu a výsledná chuť je jemnější.
Japonská whisky je ve srovnání s jinými výrobními postupy modernější záležitostí. Její výroba se datuje přibližně od roku 1923. Zpočátku převažoval postup výroby skotské whisky. Později se do výroby zapojili Japonci a experimentovali s jinými styly výroby. V krátké době se kvalitou vyrovnala všem ostatním whisky na světě.
Kanadská whisky se nejčastěji vyrábí ze žita nebo více druhů obilí.
Americká whiskey se nejčastěji označuje jako bourbon, který pochází ze státu Kentucky. Ve Spojených státech platí pravidlo, že whisky musí být vyrobena nejméně z 51 % z kukuřice.
Rozdělení podle výrobního procesu
Single Malt Whisky
Za single malt wishky je whisky, která se vyrábí z jediného druhu sladu. Její chuť je velmi výrazná a rozpoznatelná. V současné době však dochází k poklesu prodeje single malt whisky, přestože její kvalita ji řadí mezi nejlepší světové destiláty.
Blended Malt Whisky
Mluvíme o směsích dvou nebo více sladových whisky z více palíren.
Single Grain Whisky
Základními surovinami pro výrobu jsou voda, sladový ječmen, nezpracované obilí a kvasnice, případně přírodní karamel pro barvení. Destiluje se v kontinuální destilační koloně. Může se také jednat o směs různých výrobních šarží a whisky z různých typů sudů, ale výhradně z jedné palírny.
Blended Grain Whisky (Skotsko)
Směs dvou nebo více skotských jednodruhových whisky ze dvou nebo více palíren.
Blended Whisky
Na trhu se objevila někdy v 19. století a v současné době předstihla v prodeji všechny jednosladové whisky. Míchá se až ze čtyřiceti druhů sladových a obilných whisky. Blended whisky je definována jako směs jedné nebo více jednosladových whisky s jednou nebo více jednodruhovými skotskými whisky. Obvykle obsahuje 10-40 různých sladových whisky a 1-3 obilné whisky. Podíl sladové whisky je 20-40 % a obecně platí, že čím více je jí ve směsi, tím lépe.
Pot Still Whiskey
Výrazný styl irské whiskey z jedné palírny vyráběný ze směsi sladového a nesladového ječmene.
Bourbon
Bourbon je whisky vyráběná pouze ve Spojených státech. Destiluje se na maximálně 80 % alkoholu. Bourbon se skladuje v nových dubových sudech, které se později používají pro jinou whisky.
Vatted Malt Whisky
Vatted je označení pro míchání jednoho druhu whisky, tj. sladu se sladem nebo obilí s obilím.
Straight Bourbon
Mluvíme o bourbonu pocházejícím pouze z jednoho státu (např. Kentucky), který zraje nejméně dva roky a neobsahuje žádné přísady, jako jsou aromata a barviva.
Blended Bourbon
Může obsahovat další lihoviny a aromata, ale musí obsahovat nejméně 51 % čistého bourbonu.
Tennessee Whiskey
V podstatě se opět bavíme o bourbonu. Jediným rozdílem je filtrace dřevěným uhlím po destilaci.
Žitná, pšeničná a sladová whisky
Stejné podmínky platí pro výrobu bourbonu, žitné, pšeničné, sladové a žitné sladové whisky. Musí být vyrobeny z kvasného rmutu, který byl připraven z nejméně 51 % obilného zrna, které je pro ně typické (bourbon z kukuřice, žito ze žita, pšenice z pšenice, slad z ječmenného sladu a žitný slad z žitného sladu). Základní destilát musí být destilován na maximálně 80 % alkoholu, sudován na maximálně 62,5 % a stáčen do lahví o minimální síle 40 %. Musí zrát výhradně v nových vypálených sudech z amerického dubu.
Doufáme, že vám tento velmi zjednodušený přehled pomohl seznámit se se základy distribuce whisk(e)y.
A na závěr doporučení týmu Alkoholický.cz – nezapomeňte objevovat nové chutě a méně známé whisky. I levnější whisky mohou svou kvalitou předčit dražší komerční značky. Pokud takovou whisky objevíte, podělte se s námi jaké to bylo a jaká to byla a čím vás tak oslovila.