Campari, Cointreau, Aperol – tři stálice na barovém displeji, bez kterých se neobejde řada koktejlových receptur. Hořkosladké nápoje s nádechem pomeranče mají ve světě míchaných drinků dlouhou tradici. Víte ale, jaké příběhy se za těmito lahodnými nápoji skrývají? Pojďme si trojici ikonických značek blíže představit.
Objevte historii značek Campari, Cointreau a Aperol
Campari, Cointreau, Aperol – tři stálice na barovém displeji, bez kterých se neobejde řada koktejlových receptur. Hořkosladké nápoje s nádechem pomeranče mají ve světě míchaných drinků dlouhou tradici. Víte ale, jaké příběhy se za těmito lahodnými nápoji skrývají? Pojďme si trojici ikonických značek blíže představit.
Campari
Chuť oblíbeného aperitivu se nezměnila od roku 1860, kdy jej vynalezl Gaspare Campari. V druhé polovině 19. století se jednalo o unikátní a revoluční nápoj, který díky vášni rodiny Campari žije dodnes. Značce se brzy začalo dařit, a tak si v nově postavené milánské Galleria Vittorio Emanuele II zbudovala své sídlo, které neslo název Caffè Campari. Firma ale nadále rostla a aby zvládla pokrýt poptávku zákazníků, přesídlila v roce 1904 do továrny v Sesto San Giovanni. Na této adrese společnost Campari najdeme dodnes.
Italský aperitiv s typicky rudou barvou lze podávat i samotný, mnohem lepší je ale v koktejlech. Campari je součástí řady klasických receptur jako Negroni, Negroni Sbagliato nebo Campari Spritz. Ne nadarmo se občas říká, že bez Campari není bar. Jednoduchou a vynikající variantou je také drink Garibaldi. Vyzkoušejte ho i vy!
Receptura Garibaldi
- 4,5 cl Campari
- čerstvá šťáva z pomeranče (přibližně 1,20 dcl)
Naplňte sklenici typu highball nebo vinnou sklenku kostkami ledu. Přidejte Campari, pomerančovou šťávu a promíchejte. Ozdobte plátkem pomeranče.
Tip: Pokud se drink nešejkruje, ale míchá ve vysoké sklenici, oceníte dlouhé míchací lžičky. Veškeré vybavení pro přípravu koktejlů v domácích podmínkách najdete na webu Barstore.cz
Cointreau
Francouzský hořkosladký likér s nezaměnitelnou chutí pomerančů známe od roku 1849. Tehdy cukrář Adolphe Cointreau se svým bratrem Édouard-Jeanem Cointreau založili palírnu. První vlaštovkou byl třešňový likér, ale úspěch zaznamenali až při smíchání hořkých a sladkých pomerančových slupek s čistým alkoholem z cukrové řepy. Výrobní metody a přesná receptura jsou dodnes rodinným tajemstvím.
Likér si vychutnáte samotný jen s kostkou ledu nebo v kávě ozdobené šlehačkou. Stejně tak je nedílnou součástí jednoho z nejznámějších drinků vůbec – Cosmopolitanu. Pojďte si s námi připomenout recepturu koktejlu, který proslavil seriál Sex ve městě.
Receptura Cosmopolitan
- 4 cl vodky (ideálně citronové)
- 1,5 cl Cointreau
- 1,5 cl čerstvé limetové šťávy
- 3 cl brusinkového džusu
- led
Všechny ingredience nadávkujte do šejkru, doplňte ledem a pořádně protřepejte. Pomocí barového sítka přelijte do koktejlové sklenky. Ozdobte limetou nebo pomerančovou kůrou a podávejte.
Tip: Cosmopolitan se podává v takzvaných martini sklenicích. Skvěle tak vyniknou všechny chutě a drink bude mít elegantní šmrnc.
Aperol
Sytě oranžový nápoj s italskými kořeny si můžeme vychutnat od roku 1919, kdy ho po sedmi letech experimentování stvořili bratři Luigi a Silvio Barbieri. V továrně, kterou zdědili po otci, umíchali aperitiv, který si brzy získal věhlas po celé Itálii. V padesátých letech pak vznikla receptura, která likéru zaručila celosvětovou popularitu – hádáte správně, jde o Aperol Spritz. Osvěžující hořkosladká receptura se záhy stala synonymem léta a patří mezi nejoblíbenější koktejly vůbec. Zkuste si ji připravit i vy.
Receptura Aperol Spritz
- 9 cl prosecca D.O.C.
- 6 cl Aperolu
- 3 cl perlivé vody
- 1 plátek pomeranče
Naplňte sklenici (ideální je zakulacená na stopce) ledem až po okraj. Nadávkujte prosecco, Aperol, sodovku a zlehka promíchejte. Ozdobte plátkem pomeranče a vychutnejte si nádech letní atmosféry.
Tip: Pokud si Aperol Spritz rádi vychutnáváte brčkem, vyzkoušejte udržitelnější alternativu ze skla nebo nerezu. Drink bude vypadat stylově a příroda vám poděkuje.