Pálenka a ovocné destiláty
Ovocné destiláty jsou celosvětově oblíbenou kategorií alkoholu, která má v každé zemi svá specifika. V Česku je úzce spjata s tradicí, téměř každá obec měla v minulosti vlastní palírnu.
Zobrazen 1. – 12. z 723 výsledkůSorted by latest

Raspenava distillery Raspenava Meruňkovice ze sudu po Champagne 48% 0,7l
- Země: -
- Obsah alkoholu: -

Raspenava distillery Raspenava Meruňkovice ze sudu po Brandy 48% 0,7l
- Země: -
- Obsah alkoholu: -

Raspenava distillery Raspenava Kdoulovice ze sudu po Cognacu 48% 0,7l
- Země: -
- Obsah alkoholu: -

Palírna Kuželov (U větrného mlýna) Horňácká Hruškovice Williams z Kuželova 50% 0,5l
- Země: -
- Obsah alkoholu: -
Díky tomu, že ovocné destiláty, jako je slivovice, hruškovice, jablkovice a další ovocné destiláty, byly v minulosti velmi často používány, našly si své pevné místo i v dnešní době. Tradiční svatby a oslavy se málokdy obejdou bez kvalitní „domácí“ pálenky a existuje dokonce mnoho soutěží, v nichž výrobci soutěží o titul nejlepší ovocné pálenky.
Ani v zahraničí není ovocný destilát neznámým pojmem; Rakušané mají slivovici, Maďaři pálenku, calvados pochází z Normandie, rakije je typická pro Balkánský poloostrov a ovocná pálenka je známá v USA a Anglii.
Výroba
Obecně se ovocné destiláty vyrábějí zkvašené směsi ovoce. Může obsahovat čistou ovocnou šťávu, celé nebo rozpuštěné ovoce nebo jiné složky. Definice Evropské unie uvádí, že „ovocný destilát musí být vyroben výhradně procesem alkoholového kvašení a destilace z dužnatého ovoce nebo z jiného ovoce, bobulovin a zeleniny, s peckami nebo bez nich“.
Proces zahrnuje použití destilačních přístrojů, které zahřívají zkvašenou ovocnou směs na dostatečně vysokou teplotu, aby se alkohol začal odpařovat. Ta se pak kondenzuje a odvádí různými odvodňovacími systémy do nádob určených k zachycení konečného produktu.