Jaké barové trendy ovlivní rok 2025? K tomu, abychom některé z nich dokázali určit, nepotřebujeme křišťálovou kouli. Letošek se nadále ponese ve znamení agáve, stejně tak neustupuje obliba nealkoholických koktejlů. Vedle nich se pak objevují další trendy, které s sebou přinášejí příslib kreativity a něčeho nového.
1) Rok agáve
Tequila patří ve světě míchaných nápojů mezi osvědčené stálice. V současné době se ale dostávají do popředí i další destiláty z agáve. A právě na ně bude v roce 2025 upřena mimořádná pozornost. Mezcal, sotol či raicillu budete letos potkávat čím dal častěji. Očekává se, že destiláty z agáve mohou ve své popularitě porazit i vodku. Co se míchaných nápojů na bázi tequily týče, budou v kurzu nejen klasické receptury, ale i jejich twisty. Velký potenciál má třeba Margarita Al Pastor, variace na koktejlovou klasiku s nádechem ananasu.
Tip: Tradiční i moderní verze nejlépe chutnají ve speciální sklenici na margaritu. Nabízí ji například e-shop s barmanským náčiním Barstore.
2) Nealko nápoje jsou nadále na vzestupu
Máte v oblibě míchané nápoje, rádi objevujete nové chutě, ale občas vám požitek zkazí následující ráno? Pak se máte v roce 2025 na co těšit! Očekává se boom nealkoholických koktejlů. Už dávno nemusí jít jen o nealko verze oblíbených receptur, podniky si dávají čím dál více záležet na vývoji receptur, ve kterých se s alkoholem nepočítá. Ať už pít alkohol nechcete či nemůžete, čekají na vás lahodné kombinace surovin a plnohodnotné drinky, které mohou směle konkurovat klasickým alko variantám.
3) Zn. sezónně – využívejte dostupné suroviny
V dnešní době máme celoročně téměř neomezený přístup k surovinám celého světa. Není problém získat i v zimních měsících čerstvé ovoce a zeleninu, které jsou nepostradatelnými součástmi řady receptur. Trendem je ale přizpůsobovat nabídku aktuálnímu ročnímu období a sezónním potravinám. Proto se v řadě barů můžete setkat s častými obměnami nabídky. Lokální potraviny slibují lepší, plnější chuť a tento krok ocení i životní prostředí. Přetrvávajícím trendem z minulých let je důraz na udržitelnost a snaha o zero waste.
4) Koktejl, nebo dezert?
V roce 2024 výrazně vzrostla obliba koktejlu Espresso Martini. Jen pro představu, z původních dvou procent, které drinku patřily, se během pouhého roku vyhoupl na patnáct. To jednoznačně hraje do karet výrobcům kávových likérů, které se tak v barmanském světě neztratí. Na trhu se objevují nové značky, které experimentují s poměrem cukru a kofeinu. Čím dál větší důraz je také kladen na původ a kvalitu zrnek. Obliba hořkých chutí svědčí i koktejlům a likérům na bázi čokolády, které se s tóny kávy skvěle doplňují.
Tip: Ať už dáváte přednost klasickému, nebo kávovému Martini, nezapomeňte na správné servírování. Inspirujte se na webu Barstore.
5) Důraz na zážitek
V dnešní zrychlené době se do popředí dostává potřeba trávit čas kvalitně a vědomě. Platí to i v oblasti pohostinství a odborníci ze světa koktejlů jsou si toho vědomi. Proto svým hostům nabízí komplexní zážitek – drink si mohou vychutnat za doprovodu pečlivě vybrané hudby, dovědět se zajímavosti o použitých surovinách nebo třeba pomocí rozšířené či virtuální reality navštívit dosud neobjevená místa. Fantazii se meze nekladou a sklenička v baru se může stát mimořádným momentem, na který budou hosté dlouho vzpomínat.