Při oslavách Nového roku není vždy snadné to s alkoholem nepřehnat. Přinášíme vám proto několik zásad, které vám mohou pomoci vyhnout se nepříjemné novoroční kocovině, ale také několik tipů, co dělat, když se to náhodou nepovede.
Trapas poté, co jste to den předtím na večírku přehnali s alkoholem, zná většina dospělých. Nezřídka pak najdete i recepty, jak si ulevit od bolestí hlavy nebo žaludku. Nejúčinnějším řešením je jistě prevence, tj. pít zodpovědně a s mírou, aniž byste se „opili do němoty“. Předejít tomu vám pomůže i důkladná příprava před oslavou.
Musí být k dispozici jídlo a sklenice vody
Pokud se chystáte na silvestrovský (nebo jakýkoli jiný) večírek s alkoholem, je dobré se na něj předem připravit. Jedním ze základních pravidel je nepít na lačno. To vede k tomu, že se alkohol vstřebává přímo do krevního oběhu, což vede k rychlejšímu opíjení, ale může také vést k vážnějším zdravotním problémům se srdcem nebo zažíváním. Obecně se doporučuje jíst tučnější jídla nebo jídla bohatá na sacharidy, ale jakákoli pevná strava je vhodná. Kromě jídla je před večírkem důležitý také kvalitní spánek, unavené tělo se s dávkou alkoholu vyrovnává mnohem hůře než odpočaté.
Pak nezapomeňte během večírku pravidelně pít vodu. Protože alkohol dehydratuje, dostatek tekutin pomáhá tělu rychleji odbourávat alkohol. V ideálním případě se doporučuje po každé sklence alkoholu dopít sklenici vody. Alkohol také odbourává minerály a vitamíny v těle, proto je vhodné je doplnit po večírku i před ním. Můžete si dopřát vitaminy B a C, sodík, draslík a hořčík.
Sázka na kvalitní alkohol
Po kvalitním alkoholu se budete cítit dobře nejen vy, ale i druhý den. Proto při výběru alkoholu na silvestrovskou oslavu nešetřete a dopřejte si něco kvalitnějšího. Obecně platí, že pokud se chystáte konzumovat alkohol ve větším měřítku, doporučujeme volit spíše průsvitný alkohol (vodku, gin nebo jemné lihoviny) než tmavý alkohol. Whisky, koňak nebo tequila obsahují větší množství tzv. kongenerů, látek, které vznikají při kvašení alkoholu a které kocovinu zesilují. Destilací se kongenery ničí, a proto je jejich obsah ve vodkách nejmenší – proto si raději vyberte několikrát destilovanou vodku, jako je například Russian Standard.
Pokud můžete, vyhněte se míchání více druhů alkoholu. Dát si o půlnoci sklenku sektu ještě nemusí být špatné, ale pokud pravidelně střídáte několik druhů alkoholu, budete toho druhý den pravděpodobně litovat. Běžně se říká, že pokud už mícháte, měli byste postupovat od lehčích nápojů k silnějším a nikdy ne naopak, ale studie ukázaly, že to vůbec neplatí. Stejně tak vědci z Cambridgeské univerzity vyvrátili mýtus, že pití piva před pitím vína zmírní následnou kocovinu. Jediné, co platí při míchání více druhů alkoholu, je, že byste to měli dělat opravdu s mírou.
Co zabírá na kocovinu?
I když se budete řídit výše uvedenými radami, není stoprocentně zaručeno, že se druhý den vyhnete kocovině. Není divu, že po konzumaci velkého množství alkoholu má tělo hodně práce: tělo je dehydratované, žaludek může být přetížený, játra jsou přetížená odbouráváním alkoholu, což se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, žaludku a svalů, zvracením nebo průjmem.
Nejdůležitější je pak doplnit dehydrovanému tělu dostatek tekutin. Ideální je voda, ale vhodné jsou i čaje – bylinkový, mátový nebo zázvorový čaj s dávkou citronu a lžičkou medu vám také pomůže doplnit cukr a vitamin C. Pokud jde o jídlo, každý má den po večírku jinou chuť k jídlu, ale doporučuje se vyhýbat se kyselým jídlům a nápojům. Naopak se doporučuje jíst například vejce, která obsahují taurin a mohou vás dát rychleji dohromady.
Se zažíváním mohou pomoci také perlivé nápoje a tablety, jako je Vyprošťovák nebo Bystřička. Názory na kávu se různí, ale faktem je, že obsahuje kofein, který vám pomůže vystřízlivět. S množstvím to však nepřehánějte, jedna dávka je zcela dostačující. Pokud je to ve vašich silách, procházka na čerstvém vzduchu rozhodně neuškodí.
Náprava stavu další dávkou alkoholu může být riziková, ale někteří lidé nedají dopustit na pivo, které doplňuje vitamin B, podporuje trávení a může neutralizovat přetížený žaludek. A konečně asi nejznámějším nápojem na kocovinu je Bloody Mary, který je populární od 20. let 20. století a nejvíce ho proslavil bohém Ernest Hemingway. Pokud si to chcete vyzkoušet sami, budete potřebovat vodku, rajčatovou šťávu, worcesterskou omáčku, několik kapek tabasca a stonek celeru.