Mnoho lidí se domnívá, že vodka nikdy nezmrzne. Je to však pravda? Ne nutně – ačkoli většina mrazáků v našich domácnostech nikdy nedosáhne tak nízké teploty, přechod alkoholu do pevného stavu je zcela možný. Při jaké teplotě etylalkohol zmrzne? Pojďme to zjistit!
Mrzne alkohol?
Odpověď zní ano, i když to není snadné. Bod tuhnutí čistého alkoholu je -114 °C. Čistý líh však pravděpodobně pít nebudete, takže to berte spíše jako zajímavost.
Voda mrzne při 0 °C. Vzhledem k tomu, že alkoholické nápoje jsou směsí alkoholu a vody (a v některých případech i cukrů a dalších přísad), teplota krystalizace lihoviny se pohybuje někde mezi 0 °C a -114 °C. Obecně platí, že čím nižší je obsah alkoholu v lihovině, tím vyšší je její bod tuhnutí.
Teplota tuhnutí vodky
Proč si myslíme, že vodka nemrzne? Tento proces probíhá při teplotě -27 °C, zatímco průměrný mrazák je nastaven na -18 °C. To znamená, že domácí chladničky nejsou dostatečně chladné na to, aby si poradily s alkoholem obsaženým ve vodce.
Pokud chcete za každou cenu dosáhnout ztuhnutí, nedávejte vodku do mrazáku. Místo toho použijte tekutý dusík, který je oblíbený mezi barmany. Dalším způsobem je použití suchého ledu, který sníží teplotu na -78 °C.
Vyplatí se zmrazovat vodku? Optimální teplota pro slovanský nápoj
Názory na tuto otázku se různí. Proveďte malý průzkum na internetu a zjistíte, že snižování teploty vodky na minusové hodnoty má své příznivce i odpůrce. Jak už to tak bývá, záleží na vašich osobních preferencích. Co se děje s naším národním alkoholem při nízkých teplotách?
Bez ohledu na to, kde vodku skladujete, dbejte na to, aby byla láhev ve vzpřímené poloze a nedošlo k jejímu vylití. Udržujte stálou teplotu a nevystavujte ji působení tepla. Při zahřátí se z vodky uvolňuje více těkavých látek a vůně alkoholu je intenzivnější. Pokud jste nějakým zázrakem ještě neměli příležitost ochutnat teplou vodku, dejte na naše slova – nechcete to změnit.
Ačkoli má vodka ve srovnání s jinými lihovinami jemnější chuťové profily, není zcela bez chuti. Když ji skladujete v mrazáku, je obtížnější rozpoznat specifické chutě. Složitost a chuť likéru se začíná vytrácet. To je skvělé u levnějších vodek, které často nemilosrdně pálí v krku. Prémiové výrobky však mají výrazný, vytříbený chuťový profil, takže je lepší je skladovat při o něco vyšších teplotách.
S klesající teplotou se zvyšuje hustota tekutiny a rozdíly v konzistenci jsou zřetelnější. Nejlepší zážitek z pití nakonec poskytuje zchlazení, nikoli zmrazení.
Vydrží vodka v lednici déle?
Krátkodobě můžete vodku skladovat kdekoli – i na běžné kuchyňské poličce. Pokud ji nebudete pít později než za několik dní – nebo dokonce týdnů – je uchovávání v lednici čistě otázkou osobních preferencí. Chlazení nápoje nepomůže prodloužit jeho trvanlivost po otevření. Není ani pravděpodobné, že by změnilo jeho chuť do té míry, že byste pocítili nějaký významný rozdíl.
Chladnička alkoholu rozhodně neuškodí, ale ani jeho skladování tímto způsobem mu neprospívá.
Dalším běžným místem pro skladování vodky je mraznička. Jak jsme již zmínili, vodka má vysoký obsah alkoholu, takže nezmrzne. Jednoduše získá mírně hustší konzistenci, je ledová a připravená k pití.
Jak je to ale s mrazákem?
Dozvídáme se, že skladování vodky v mrazáku je správná metoda a pomůže jí vydržet déle. Skutečnost je však jiná. Pokud pijete levnou vodku nebo ji používáte pouze na nápoje, mrazák jí rozhodně neuškodí. Ve skutečnosti je to nejlepší místo pro skladování levné lihoviny. Nízká teplota pomáhá omezit typický pocit pálení.
Pokud však máte rádi čistou vodku a nešetříte na špičkových produktech, je její skladování v mrazáku vlastně špatným řešením. Pití velmi vychlazené vodky znamená, že vaše chuťové pohárky nebudou schopny zachytit komplexnost a jemné chutě nápoje. Pokud vám vodka při pokojové teplotě připadá příliš agresivní a trpká, zkuste do ní přidat několik kostek ledu.
Vodka neztratí své vlastnosti, ani když bude stát na poličce. Před samotným večírkem ji uložte do mrazáku a zbytek uložte do skříně pro další příležitost. Pokud ovšem nějakým zázrakem něco nezbude!